Bouman Inspecties

Rolsteigers (NEN1004)

Rolsteigers (NEN1004)

NEN 1004 keuringen – rolsteigers

NEN 1004 keuringen, ofwel de NEN-EN 1004 keuringen, zijn bedoeld voor de inspectie van rolsteigers die uit geprefabriceerde onderdelen zijn opgebouwd. In deze norm zijn onder meer ook de prestatie-eisen, de veiligheid, de belastingen, afmetingen en de materialen opgenomen. Bij NEN 1004 keuringen worden de rolsteigers en de specifieke onderdelen van deze rolsteigers onderworpen aan een visuele inspectie.

Wat wordt er gecontroleerd bij NEN 1004 keuringen?

Het tijdig laten uitvoeren van NEN 1004 keuringen is verplicht voor rolsteigers met een werkvloerhoogte vanaf 2,5 meter. De norm heeft de oude NEN 2718 vervangen. Meerdere inspectiepunten worden doorlopen bij de NEN 1004 keuringen. Alle onderdelen die een belangrijke rol spelen op het vlak van veiligheid worden meegenomen in de visuele inspectie. Hierbij kunt u onder meer denken aan de uitzetpoten, de vloeren, de diagonalen en leuningen, de frames, de randbeveiliging en de zwenkwielen. De NEN 1004 keuringen worden afgesloten met een sluitende aantoonbare administratie. Voor alle goedgekeurde arbeidsmiddelen ontvangt u een certificaat.

NEN 1004 keuringen sluiten risico’s niet uit

Het is belangrijk om de NEN 1004 keuringen uit te laten voeren, zodat u voldoet aan de wetgeving en zorgt voor veilige rolsteigers voor medewerkers. Echter, het is wel altijd belangrijk om u er bewust van de zijn dat niet alle risico’s met deze keuringen worden uitgesloten. Onjuist gebruik van de steiger levert risico’s op, evenals een verkeerde opbouw. Er is altijd sprake van valgevaar en ook het omvallen van rolsteigers mag niet worden vergeten. Het is daarom belangrijk dat u zelf zorgt voor het optimaal trainen van opbouwers en gebruikers. Door zeker te stellen dat de rolsteigers veilig zijn én dat het gebruik en de opbouw correct zijn, kunt u veel risico’s buitensluiten.

NEN 1004 keuringen door Bouman Inspecties

U bent bij Bouman Inspecties aan het juiste adres voor een professionele uitvoering van de NEN 1004 keuringen van rolsteigers. Wilt u meer informatie of advies over deze keuringen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Uiteraard kunt u ook direct een afspraak bij ons maken voor een NEN 1004 keuring.